Activiteiten

Lid worden

De zeven beste tips over sportvitamines!

Algemeen | 04-08-2014 16:02

Sport, vitamines en mineralen horen bij elkaar. Een tekort zorgt er namelijk voor dat we minder goed presteren. Gezond eten is dus extra belangrijk als je sport. Dan krijg je die sportvitamines binnen. Maar is dat voldoende? Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau en sportdiƫtist Patricia Ploeger renden samen een rondje en maakten een top-zeven met de beste tips.

1. Zorg dat eten en bewegen met elkaar in evenwicht zijn. De energie die je binnenkrijgt via de voeding moet je door bewegen verbranden. Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt, maar ook hoe meer je van je lichaam vraagt en hoe lager je basisweerstand is. Vitamines kunnen helpen om de weerstand op peil te houden. Voldoende bewegen houdt in: vijf dagen in de week minstens een half uur per dag.

Bron: Vitamine informatie bureau.

2. Haal voldoende vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding. Naast energie uit voeding hebben we ook behoefte aan vitamines en mineralen. De verhoogde behoefte aan energie hangt direct samen met een verhoogde vitaminebehoefte.

3. Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn wanneer je intensief sport. Intensief sporten is meer dan drie keer per week langer dan een uur. Het is dan vaak lastig om te zorgen voor de juiste energievoorziening en alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen te krijgen.

4. Vitamines zijn belangrijk voor sporters. Maar, pas op: meer is niet altijd beter! Extra vitamines verbeteren de sportprestatie niet.

5. Sport en vega- of flexitariƫr gaan prima samen! Neem je vitamine C in de vorm van een stukje fruit of glaasje vruchtensap bij de maaltijd, dan zorg je ervoor dat plantaardig ijzer goed wordt opgenomen.

6. Melk is goed voor elk, en zeker voor de sporter! Melk- en melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium en vitamine B2. Deze vitamine zorgt voor energie en is daardoor onmisbaar voor de sporter. Wist je dat magere chocolademelk een prima hersteldrank is na een intensieve training of een wedstrijd? Het bevat precies de goede verhouding voedingsstoffen.

7. Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D heeft invloed op de algemene gezondheid en het prestatievermogen van sporters. Vitamine D zorgt voor sterke botten, maar speelt ook een belangrijke rol bij de spierfunctie en de weerstand.

Bron: Vitamine Informatie Bureau.